V svetu

Ugledne študije dokazujejo povezanost med elektromagnetnim sevanjem in nastankom levkemije in drugih hudih bolezni pri otrocih. Med njimi so najbolj opazne naslednje:

 

 

Navedene študije so dovolj močno opozorilo, da je zdravje naših otrok ogroženo. Kdo, če ne otroci, zahtevajo najvišjo stopnjo previdnosti pri poseganju v njihovo zdravo življenjsko okolje? Na ELES-u žal ne vidijo razloga, da najmočnejšega daljnovoda v Sloveniji z močjo 2 x 400 kV, ne bi postavili čez spalno naselje Vižmarje-Brod in to v oddaljenosti nekaj deset metrov od vrtca in osnovne šole! Njihov glavni kriterij je namreč domnevno nizek strošek postavitve in domnevna enostavnost postopkov. Če ELES v svojih namerah uspe, bodo naši otroci izpostavljeni zelo visokemu elektromagnetnemu sevanju nizke frekvence (ELF) 24 ur na dan, 7 dni na teden, ko spijo, ko so v šoli ali vrtcu, ko se igrajo na dvorišču…

Ali smo pripravljeni tvegati življenja naših otrok, dokler ne bo tudi ELES priznal, da je vpliv sevanja smrtonosen?

Tudi za svinec, azbest in tobak dolgo časa ni bilo dokazov o škodljivem delovanju na naše zdravje. Danes vemo, da so med najbolj škodljivimi snovmi, ki jih srečujemo v našem okolju.

Opozorila v svetu so vse glasnejša…

Drugod po svetu se zavedajo tveganja in zagovarjajo previdnostno načelo pri postavljanju daljnovodov. Tako se daljnovodi ne smejo približati vrtcem, šolam in spalnim naseljem. Pri nas, celo v zeleni prestolnici Evrope, je to očitno nepomembno.